Ce este un Guru?

 

Maeștrii/Gurus sunt la fel de numeroși ca lămpile dintr-o casă, dar, O Mamă Divină, este greu de găsit un Guru care iluminează totul ca un soare.

Maeștrii/Gurus care cunosc Vedele și alte Scripturi sunt numeroși, dar, O Mamă Divină, este dificil de găsit un Guru care cunoaște  Adevărul Suprem.

Maeștrii/Gurus care jefuiesc discipolii lor de bani sau bunuri sunt numeroși, dar, O Mamă Divină, este dificil de găsit un Guru care înlătură suferința discipolilor.

Numeroși sunt cei interesați de latura socială, de stadiile vieții și de familie. Dar cel lipsit de temeri este un Guru dificil de găsit.

Un om inteligent ar trebui să aleagă un Guru prin care să ajungă la beatitudinea supremă, doar un astfel de guru și nu altul.

Kula-Arnava Tantra

 

Un adevărat Guru afirmă Kula-Arnava Tantra, este cel care trăiește el însuși viața simplă și virtuoasă pe care o predică, este stabil și ferm în cunoașterea sa, maestru în yoga cunoașterii Sinelui (realitatea ultimă). Guru-ul este cel care inițiază, transmite, ghidează, iluminează, dezbate și corectează un discipol în călătoria cunoașterii și a realizării de sine. Atributul Guru-ului de succes este acela de a-l ajuta pe discipol să devină un Guru condus de spiritualitate și principii interioare superioare.

 

Cuvântul guru are multe semnificații. El este înțeles în mod eronat în special în Occident și are un înțeles foarte larg.

Guru poate fi interior sau exterior.

Cel interior, la nivel energetic este Jupiter, planeta ce guvernează chakra a II a, cea a emoțiilor și a iubirii. La nivel superior, Guru este atma, sufletul ce locuiește in fiecare ființă umană. Guru-ul adevărat, singurul, Guru-ul suprem este Dumnezeu însuși.

Guru-ul exterior poate fi  o persoană ce ne poate da cunoaștere de diferite tipuri și grade. Cunoașterea cea mai superioară, este cunoașterea Creatorului, a lui Dumnezeu. Ori acest tip de cunoaștere ne poate fi transmisă doar de cel, ce l-au cunoscut deja pe Dumnezeu. O astfel de persoană se numește un Guru realizat. El poate fi recunoscut cu ușurință deoarece este ca un far pentru ceilalți. Din păcate în zilele noastre, nimeni nu cunoaște o asemenea persoană.

Cei ce nu sunt Guru realizați pot fi numiți Guru, poate însă ar fi mai potrivit să îi numim învățători, ce ne pot ajuta doar până la un anumit punct.

În timpul vieții noastre fiecare din noi are mai mulți guru. Primul și cel mai important este mama noastră, care ne iubește în mod dezinteresat și ne pregătește pentru a putea lupta cu viața. Apoi fiecare din noi are mulți educatori, învățători, profesori…ce pot fi numiți Guru deoarece ne învață câte ceva. Putem avea apoi chiar și pe calea spirituală un Guru, nu neapărat realizat.

Majoritatea persoanelor atunci când aud acest cuvânt îl interpretează ca pe ceva negativ, ca pe o persoană ce conduce o sectă…sau ceva asemănător. Asta datorită faptului că de-a lungul timpului mulți falși Guru au creat această situație.

Din totdeauna au existat Guru falși  și Guru adevărați, și va fi mereu așa.

Fiecare din noi, în funcție de nivelul evolutiv unde se află, va întâlni cu siguranță tipul de Guru pe care karma sa îl va aduce. Important este să reușim să recunoaștem un Guru fals , să ne luptăm cu el și să îl învingem. Cu siguranță nu oricine poate să o facă deoarece un fals Guru are o putere colosală asupra discipolilor săi. Această putere este dată de ignoranța din interiorul lor și de opoziția lor la schimbare.

Prin urmare fiecare ființă umană are un Guru.

Pe drumul spiritual există dorința și necesitatea de a avea un Guru, ce poate ajuta un discipol să îl cunoască pe Dumnezeu. Minunat ar fi dacă el ar fi un Guru realizat.  În caz contrar, persoana poate face mari greșeli ce îl va îndepărta de Dumnezeu.

error: © Asociatia Templet