Ce este Cunoașterea ?

Ce este Cunoașterea ?

Cunoașterea, care este echivalată frecvent cu înțelepciunea, este de fapt cea mai mare bogăție pe care o ființă umană o poate deține în această lume. Cel ce posedă cunoaștere este la adăpost de multe rele, deoarece el știe să se protejeze de viitoarele probleme. El ia întotdeauna decizii ce nu încalcă drepturile altora, nu deranjează pe nimeni și urmează legile armonice divine. Un înțelept se descurcă în orice situație și poate rezolva orice problemă, în felul acesta trecând prin viață cu ușurință.

Cunoașterea este cea mai căutată în această lume și cea mai râvnită, pentru ca ea aduce fericirea, stabilitatea și puterea. Cu toate că ea este de preț și foarte căutată, puțini sunt cei aleși ce o pot avea. Aceștia sunt doar cei ce au înțeles cum să utilizeze această bogăție de preț, ce poate aduce altora mari beneficii, dar și imense probleme, dacă se folosește greșit sau în scopuri egoiste.

Să vedem însă de câte feluri poate fi ea.

Cunoașterea este o familiaritate, o cunoaștere sau înțelegere a ceva ori a cuiva , precum fapte, informații, descrieri, priceperi, talente, care sunt asimilate:

  1. EXPLICIT (prin înțelegere teoretică a unui subiect),  experiență sau educație prin perceperea, descoperire, sau învățătură, cunoaștere care se referă la teorie.
  2. IMPLICIT (prin pricepere practică sau expertiză), înțelegerea practică a unui subiect.

Scripturile Hindu  ne prezintă două feluri de cunoaștere:

  1. PAROKSH GYAN = paroksh (format într-o obscură sau indistinctă manieră) gyan (citit și paroksha-jnana), este cunoaștere de mâna a doua: cunoaștere obținută din cărți, sau surse asemănătoare, care se descoperă din surse externe, de la alții, etc.
  2. PRATAKSH GYAN = prataksh (produce, face, construiește; manifestă, direct, imediat, explicit, perceptibil, actual, clar, percepție directă , capabil de percepție directă) gyan (citit și prataksha-jnana) este cunoașterea născută din experiență directă , i.e., cunoașterea pe care cineva o descoperă el însuși, din surse interioare, prin el însuși.
error: © Asociatia Templet