Swami Sriyukteshwar Giri

 

File0034469

Jnanavatar Swami Sriyukteshwar Giri  

Swami Sri Yukteswar Giri

Wikipedia, enciclopedia liberă

Sri Yukteswar (5.10.1855-03.09.1936) este numele monahal al lui Priya Nath Karar, gurul lui Satyananda Giri și al lui Paramahansa Yogananda. Sri Yukteswar a fost un Kriya yoghin, un Jyotisha (astrolog vedic), un savant al Bhagavad Gita și al Bibliei, un educator și un astronom. El a fost un discipolul lui Lahiri Mahasaya din Varanasi si un membru Giri a ordinului Swami. Yogananda l-a considerat pe Sri Yukteswar ca Jnanavatar, sau „întrupare a înțelepciunii”.

Biografie

Sri Yukteswar s-a născut ca Priya Nath Karar în Serampore, India. Priya Nath și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă, și a luat o mare parte din responsabilitatea gestionării proprietăților funciare a familiei sale. Un student strălucit, el a trecut examenele de admitere și s-a înscris la Colegiul Creștin Misionar din Srirampur, unde a studiat cu mare interes Biblia. Acest interes se va exprima mai târziu în cartea sa, The Holly Science, unde discută despre unitatea din spatele principiilor științifice care stau la baza Yoga și Bibliei. De asemenea, el a urmat Calcutta Medical College (afiliat cu Universitatea din Calcuta) timp de aproape doi ani.

După ce a părăsit facultatea, Priya Nath s-a căsătorit și a avut o fiică. Soția lui a murit la câțiva ani după căsătorie, iar el în cele din urmă a fost ințiat oficial în ordinul monastic de  Swami ca „Sri Yuktesvar Giri” (Atenție: „Sri” nu este o parte separată, un cuvânt onorific, ci o parte din numele său ce i-a fost dat).

In 1884, Priya Nath l-a întâlnit pe Lahiri Mahasaya, care a devenit Gurul lui ce l-a inițiat în tehnica Kriya Yoga. Sri Yukteswar a petrecut o mare parte din timp în următorii câțiva ani în compania gurului său, îl vizita adesea pe Lahiri Mahasaya în Benares. În 1894, în timp ce participa la Kumbha Mela în Allahabad, el s-a întâlnit cu guru-ul lui Lahiri Mahasaya, Mahavatar Babaji. Mahavatar Babaji i-a cerut lui Sri Yukteswar să scrie o carte în care să compare scripturile hinduse și Biblia creștină. Mahavatar Babaji, i-a dat de asemenea, lui Sri Yukteswar titlul de „Swami” în timpul acelei întâlniri. Sri Yukteswar a finalizat cartea solicitată în 1894, numind-o Kaivalya Darsanam, sau Știința Sacră.

Viața spirituală

Sri Yukteswar a transformat casa lui de familie cu două etaje din Serampore într-o ashram, numit „Priyadham”, unde a locuit cu studenți și discipoli. In 1903, el a stabilit, de asemenea un ashram, în orașul de pe malul mării Puri, numindu-l „Karar Ashram”. În aceste două ashramuri, Sri Yukteswar a predat studenților, și a fondat o organizație numită „Sadhu Sabha”.

Interesul în educație l-a dus pe Sri Yukteswar la dezvoltarea unei programe pentru școli, pe subiecte de fizică, fiziologie, geografie, astronomie și astrologie. El a scris, de asemenea, o carte în bengaleză pentru învățarea de bază a limbii engleze și hindi numită First Book și a  scris o carte cu bazele astrologiei. Mai târziu, el a devenit interesat de educația femeilor, care în acel timp era mai puțin comun în Bengal.

Yukteswar a fost mai ales priceput în Jyotiṣa (astrologia indiană), și a prescris diverse pietre prețioase astrologice și brățări pentru studenții săi. El a studiat, de asemenea, astronomie și știință, după cum reiese în formularea din „Yuga Theory”  din Știința Sacră.

El a avut pe termen lung doar câțiva dicipoli, dar în 1910, tânărul Mukunda Lal Ghosh va deveni cel mai cunoscut discipol al lui Sri Yukteswar, cel care a răspândit învățăturile Kriya Yoga în întreaga lume sub numele de Paramahansa Yogananda. Yogananda  a atribuit numărul  mic de discipoli ai lui Sri Yukteswar, metodelor sale stricte, care, Yogananda a spus „nu pot fi descrise decât drastice”.

În ceea ce privește rolul de Guru, Sri Yukteswar a declarat:

Nu există nici un motiv de a crede orbește că după ce am să te ating, vei fi mântuit, sau că o caleașcă din rai este în așteptarea ta. Datorită realizării gurului, o atingerea gurului devine un ajutor în dezvoltarea cunoașterii, și fiind respectuos că ai dobândit această binecuvântare, trebuie la rândul tău să devii un înțelept, și să continui pe aceeași cale pentru evoluția sufletului tău, prin aplicarea tehnicilor de sadhana date de guru.

Autorul W.Y. Evans-Wentz a descris impresia lui despre Sri Yukteswar în prefața sa la Autobiografia unui yoghin a lui Yogananda:

Sri Yukteswar era de o apariție blândă, cu o voce plăcută și demn de venerație, pe care adepții săi i-au acordat-o în mod spontan. Fiecare persoană din cei care l-au cunoscut, din propria comunitate sau nu, îl ținea în cea mai mare stimă. Îmi amintesc clar, figura lui dreaptă, înaltă, ascetică, învăluită în straiele de culoare șofran a celui care a renunțat la cele lumești, în timp ce stătea la intrarea ashramului să mă salute. Părul lui era lung și oarecum ondulat și fața lui cu barbă. Trupul său era musculos, dar suplu și bine format, și avea un pas energic.

Yukteswar a murit la Karar Ashram, Puri, India pe 09 martie 1936.

Sacra Știință

Sri Yukteswar a scris Sacra Știință în 1894. În introducere, el a scris:

Scopul acestei cărți este de a arăta cât mai clar posibil că există o unitate esențială în toate religiile; că nu există nicio diferență în adevărurile inculcate de diferitele credințe; că nu există decât o metodă prin care lumea, internă și externă, a evoluat; și că nu există decât un singur scop recunoscut de către toate scripturile.

Lucrarea a introdus multe idei care au fost revoluționare în acele timpuri, de exemplu, Sri Yukteswar a rupt tradiția hindusă afirmând că pământul nu este în perioada Kali Yuga, ci a intrat în Dwapara Yuga. Dovada lui a fost bazată pe o nouă perspectivă a precesiei echinocțiilor. El a introdus, de asemenea ideea că soarele are o „stea dublă”, și se învârte în jurul ei într-o perioadă de 24.000 de ani, care reprezintă precesia echinocțiilor. Cercetări în această teorie au fost realizate de Institutul de Cercetare Binară, care a produs un documentar pe această temă intitulat The GreatYear, narat de James Earl Jones. Există o aplicație în Apple iPhone care folosește calculele lui Sri Yukteswar, la fel cum există calculatoare pentru valută, lungimi, arii și volume.

Teoria binară a Soarelui expusă de Sri Yukteswar în Sacra Știință, a atras atenția lui David Frawley, care a scris despre ea în mai multe din cărțile sale. Potrivit lui Frawley, teoria oferă o mai bună estimare a erei lui Rama și Krishna și a altor figuri indiene istorice importante, față de alte metode de datare, care estimează că o parte din aceste figuri au trăit cu milioane de ani în urmă – contrazicând istoria acceptată a omenirii.

error: © Asociatia Templet