Paramahamsa Yogananda

 

 

Paramahansa Yogananda Last Smile

Paramahansa Yogananda – Ultimul Surâs

 

 

Wikipedia

Paramahamsa Yogananda (5 ianuarie 1893 – 7 martie 1952), a fost un yoghin şi guru indian care a iniţiat mulţi occidentali în învăţăturile Kriya Yoga.

Tinereţea

Yogananda s-a născut în Gorakhpur, Uttar Pradesh, India, într-o familie de credincioşi bengalezi. Încă din copilărie, conştiinţa şi experienţa sa spirituală erau extraodinare. În tinereţe el a mers la mulţi înţelepţi şi sfinţi indieni, sperând că va găsi un învăţător iluminat care să-l ghideze în căutarea sa spirituală. La vârsta de 17 ani, l-a descoperit pe gurul său Swami Sri Yukteswar Giri, despre care a simţit că îl cunoaşte pe Dumnezeu cu adevărat.

Yogananda a absolvit colegiul de studii religioase din Serampore, petrecând mult timp în ashramul lui Yukteswar din acelaşi oraş. În 1915 a intrat în ordinul monastic, devenind Swami Yogananda Giri. În 1917, a fondat o şcoală pentru băieţi în Bengalul de Vest, care combina tehnicile educaţionale moderne cu antrenamentul yoga şi idealurile spirituale. Peste un an, şcoala s-a mutat la Ranchi. Aceasta va deveni, peste un timp, Societatea Yogoda Satsanga, ramura din India a organizaţiei americane a lui Yogananda.

Stabilirea în America

În 1920 a plecat în S.U.A., ca delegat la un congres religios internaţional, ţinut la Boston. În acelaşi an, a fondat Frăţia Realizării de Sine (Self-Realization Fellowship), pentru a propaga în întreaga lume învăţăturile antice indiene despre practica şi filosofia Yoga şi tradiţia meditativă. În anii următori, a ţinut conferinţe şi seminarii pe Coasta de Est, iar în 1924 a pornit un turneu de conferinţe continental, la care au asitat mii de oameni. În anul următor, s-a stabilit în Los Angeles, California, care a devenit inima spirituală şi administrativă a asociaţiei sale în continuă creştere. Yogananda a fost primul guru indian de yoga care s-a stabilit definitiv în America, trăind aici din 1920 până în 1952.

Vizita în India

În 1935, s-a întors în India pentru a-l vizita pe Sri Yukteswar şi pentru a înfiinţa Yogoda Satsanga. În timpul acesta, s-a întâlnit cu Mahatma Gandhi, cu Anandamoyi Ma şi alte personalităţi spirituale ale Indiei. Acum primeşte de la gurul său titlul monastic deParamhansa (scris mai târziu Paramahamsa), care în traducere înseamnă „lebăda supremă”, un titlu ce indică cea mai înaltă realizare spirituală. În 1936, pe când Yogananda se afla la Calcutta, Yukteswar moare în Puri. După întoarcerea în America, a continuat să conferenţieze, să scrie şi să înfiinţeze centre spirituale în California de Sud.

Moartea

Yogananda ar fi spus într-o conferinţă: „Cel mai uşor mod de a muri este prin atac de inimă. Aşa doresc să mor.” Pe 7 martie 1952, participa la un dineu în onoarea Ambsadorului Indian în SUA la un hotel din Los Angeles. La final, Yogananda a vorbit despre India şi America, despre contribuţiile ambelor ţări la pacea mondială, progres şi colaborarea lor viitoare, exprimându-şi speranţele într-o „lume unită” care să combine cele mai bune calităţi ale „Americii eficiente” şi ale „Indiei spirituale”. La sfârşitul discursului, Yogananda a citit din poemul său „India mea„, care se termina cu fraza „Acolo unde Gangele, pădurile, peşterile Himalayei şi omul îl visează pe Dumnezeu – acolo eu sunt sfinţit; corpul meu a atins acel covor de iarbă„… Suspinând ultimul cuvânt, căzu pe podea, secerat de un atac de cord.

Învăţătura

Yogananda îşi învăţa discipolii despre nevoia de experimentare directă a adevărului, în opoziţie cu credinţa oarbă. Spunea că „Adevărata bază a religiei nu este credinţa, ci experienţa intuitivă. Intuiţia este puterea sufletului de a-l cunoaşte pe Dumnezeu. Ca să înţelegi cu ce se ocupă religia, trebuie să-l cunoşti pe Dumnezeu.” Conform învăţăturilor tradiţionale hinduse, el spunea că întregul univers este filmul cosmic al lui Dumnezeu şi că indivizii sunt doar nişte actori în piesa divină, care schimbă rolurile prin reîncarnări. El ne învăţa că adânca suferinţă umană este înrădăcinată în identificarea noastră prea puternică cu rolul actual, în loc să ne punem în locul regizorului filmului – Dumnezeu. El a predat Kriya-yoga şi alte practici meditative pentru a-i ajuta pe oameni sa dobândească această înţelegere, pe care el a numit-o realizare de sine. „Realizarea de sine este cunoaşterea – prin toate părţile corpului, minţii şi sufletului – că acum deja te afli în Împărăţia lui Dumnezeu; că nu trebuie să te rogi ca Ea să vină la tine; că Atotcunoaşterea lui Dumnezeu este şi a ta; şi că tot ce trebuie să faci este să-ţi îmbunătăţeşti această cunoaştere divină.

(Sursa: Wikipedia.org)

error: © Asociatia Templet