Kriya Yoga

 

Kriya Yoga

Kriya Yoga este descrisă de practicieni ca sistemul Yoga antic, reînviat în timpurile moderne de Mahavatar Babaji prin discipolul său Lahiri Mahasaya, c. 1861. Kriya Yoga a fost făcută publică de Paramahansa Yogananda prin cartea sa  Autobiografia unui yoghin și prin introducerea  practicii în vest din 1920.

Potrivit lui Yogananda textul yoghin vechi Yoga-Sutra al lui Patanjali, conține o descriere a Kriya Yoga în al doilea capitol II.49: „Eliberarea poate fi atinsă  prin acea pranayama care se face prin separarea inspirației de expirație. ”

Sistemul Kriya Yoga constă dintr-o serie de niveluri de pranayama, mantra, și mudre, tehnici ce accelerează rapid dezvoltarea spirituală și generează o stare profundă de liniște și de comuniune cu Dumnezeu.  Yogananda atribuie descrierea  Kriya Yoga la descendența lui la linia de guru, Sri Yukteswar Giri, Lahiri Mahasaya, și Mahavatar Babaji. Acesta din urmă este raportat că a introdus conceptul care, în esență,este identic cu Raja Yoga a lui Patanjali și conceptul de Yoga așa cum este el descris în Bhagavad-Gita.

Kriya Yoga, așa cum a fost predate de Lahiri Mahasaya, este în mod tradițional învățată exclusiv prin relația Guru-discipol și inițierea constă într-o ceremonie secretă. El a amintit că, după inițierea lui în Kriya Yoga, „Babaji mi-a dat  instrucțiuni în anticele reguli rigide care guvernează transmiterea artei yoghine de la Guru la discipol. ”

Yogananda descrie astfel Kriya Yoga, „Kriya yoghinul direcționează mental energia vitală ce gravitează, în sus și în jos, în jurul celor șase centri spinali (medular, cervical, dorsal, lombar, sacral, și coccigian), care corespund celor douăsprezece semne astrale ale zodiacului, simbolicul Om Cosmic. O jumătate de minut de rotire a energiei în jurul cordonului spinal, efectuează un  progres subtil in evolutia sa; acel jumătate de minut de Kriya este egal cu un an de evoluție spirituală naturală ”

Istorie 

Yogananda a scris în „Dumnezeu vorbește cu Arjuna”: Bhagavad Gita e scris că știința Kriya Yoga a fost dată lui Manu, primul om după Vede, și prin el lui Janaka și alți înțelepți regali.  În conformitate cu Yogananda, Kriya Yoga a fost bine cunoscută în India antică, dar până la urmă s-a  pierdut, din cauza „secretului sacerdotal și indiferenței omului”. Yogananda spune că Krishna se referă la Kriya Yoga în Bhagavad-Gita:

„Oferind inspirația în expirație, și oferind expirația în inspirație, yoghinul neutralizează ambele respirații; astfel el eliberează forța vitală din inimă si o aduce sub controlul său”.

Yogananda a afirmat, de asemenea, că Krishna s-a t referit la Kriya Yoga, atunci când „Domnul Krishna … relatează că a fost” el „, într-o fostă încarnare, care a transmis indestructibila Yoga lui Vivasvat, care a dat-o lui Manu, marele  legiuitor. El, la rândul său, l-a instruit pe Ikshwaku, tatăl dinastiei solare a  războinicilor din  India. Și din nou atunci când spune,” Eliberarea poate fi realizată prin acea pranayama care separă  inspirația de expirație. ”

Istorie recentă

Povestea lui Lahiri Mahasaya care a primit inițierea în Kriya Yoga de la yoghinul Mahavatar Babaji în 1861 este relatată în Autobiografia unui yoghin. Yogananda a scris că la acea întâlnire, Mahavatar Babaji i-a spus lui Lahiri Mahasaya, ” Kriya Yoga pe care o dau lumii prin tine în acest secol al XIX-lea, este o renaștere a aceleiași științe pe care Krishna a dat-o milenii în urmă lui Arjuna și mai târziu a fost cunoscută de Patanjali, și de Hristos, Sf. Ioan, Sf. Paul, și alți ucenici. ” Yogananda, de asemenea, a scris ca Babaji și Hristos au fost în comuniune continuă și împreună, „au planificat tehnica spirituală de mântuire pentru această eră.”

Prin Lahiri Mahasaya, Kriya Yoga s-a răspândit curând în întreaga Indie. Yogananda, un discipol al lui Sri Yukteswar Giri care a foste el însuși discipol al lui Lahiri Mahasaya, a adus Kriya Yoga în Statele Unite și Europa în timpul secolului al- 20-lea.

Discipolii lui Lahiri Mahasaya includ fiii săi, Dukouri Lahiri si Tinkouri Lahiri, Sri Yukteswar Giri, Panchanan Bhattacharya, Pranabananda, Kebalananda, Keshavananda Brahmachari, Bhupendranath Sanyal (Sanyal Mahasaya) si mulți alții.

Wikipedia, enciclopedia liberă

Tagged on:
error: © Asociatia Templet